Het team

Carla Monhemius-Veerkamp

Ik ben eigenaresse van Manege Spaarnwoude. Mijn eerste paardrijles was toen ik een jaar of 11 was op de Hollandsche Manege midden in Amsterdam. Daar heb ik twee jaar gereden en daarna ben ik naar een manege in Amstelveen gegaan. Toen was dat manege Ambri, nu is het ponymanege Equito geworden. Ik hielp daar op stal mee zodat ik mijn paardrijlessen kon betalen. Hier heb ik veel geleerd en mijn grootste voordeel was dat ik eigenlijk nooit bang was op een paard dus vaak ook ‘lastige’ paarden mocht rijden.

Toen ik 20 was ben ik op manege Spaarnwoude beland en nooit meer weggegaan. Ik heb de instructeurs opleiding gevolgd bij de ORUN. In de afgelopen 30 jaar heb ik ontzettend veel gedaan, geleerd en vooral veel gezien.

Ik  heb 20 jaar lang met heel veel plezier en veel fanatisme achter op de kar bij Ton Monhemius gestaan waar ik functioneerde als de navigator. Ik loodste hem door de hindernissen heen wat ons samen best goed lukte. Ik heb het geluk gehad dat ik van mijn hobby ook mijn werk heb kunnen maken en ik hoop dit nog heel lang te blijven doen.

Lotte Monhemius

Mijn naam is Lotte Monhemius. Ik ben de dochter van de eigenaar van Manege Spaarnwoude.

Toen ik 4 jaar was zat ik al op pony’s. Dit was het begin van mijn paardencarrière. Van mijn ouders kreeg ik een pony toen ik 9 jaar was, daarna is mijn sportcarrière gestart. Door mijn vader ben ik vrij snel gaan springen en later ook gaan crossen. Het is mij gelukt om opgenomen te worden in het KNHS talententeam waar ik nu nog steeds in zit. Dit geeft mogelijkheden om goed les te krijgen en goede begeleiding naar een wedstrijd toe.

Mijn dag bestaat uit het rijden van meerdere paarden, het verzorgen van paarden en lesgeven. Er zijn veel leerlingen op Manege Spaarnwoude die ook willen springen en crossen, des te leuker voor mij en de manege. Ook zijn wij een talententeam gestart op de manege wat echt super leuk is.

Michel van Loon

Vanaf 1982 wist ik het al heel zeker: ik wilde graag met paarden werken en eigenlijk wel een eigen manege met veel paarden! Op een manegepaard bij Manege Den Ilp ben ik begonnen met paardrijden.

In 1995 heb ik de opleiding bij de NHB in Deurne afgerond en ging full time werken in de paarden. Ik heb mij verder ontwikkeld tot instructeur en wedstrijdruiter.

Vanaf 1999 werk ik bij Manege Spaarnwoude. Ik heb veel geleerd, gereden en lessen gegeven. Zelf krijg ik ook nog regelmatig training en dat is super leuk om te doen.

Nog altijd ben ik fanatiek en hoop nog vele jaren mijn kennis over te mogen brengen op mijn leerlingen.

Christa Appel-Vredenburg

Als 10-jarig meisje ben ik begonnen met paardrijden op de manege in Egmond aan de Hoef.

Op mijn 16e ben ik naar de paardensport opleiding bij de NHB in Deurne  gegaan. Daar heb ik de opleiding  paardenhouderij gedaan en heb ik meerdere stageperiodes gehad.

In 2001 ben ik als stagiaire op Manege Spaarnwoude terecht gekomen. Tijdens mijn werkzaamheden op de manege heb ik in de avonduren de instructeurs opleidingen bij de ORUN gevolgd.

Ik heb inmiddels een eigen paardenbedrijf en geef grondwerklessen op de manege.

Nicole Westerveld-Wanders

Vanaf mijn 12e rijd ik paard. Na een vakantiebaan bij de bereden politie in Amsterdam sloeg het paardenvirus pas echt toe.

In Deurne heb ik de instructeurs opleiding afgerond en heb sindsdien alleen maar met paarden gewerkt en les gegeven. Ik heb ook altijd veel wedstrijden gereden: dressuur, springen en onderlinge cross wedstrijden.

Op de manege geef ik volwassenen maar vooral veel kinderen les. Het organiseren van activiteiten vind ik super leuk om te doen en de ponykampen zijn altijd een groot feest.

Lotte Linthoudt

Vanaf mijn 6e smeekte ik al of ik alsjeblieft op paardrijles mocht, maar mijn ouders waren het daar toen niet zo mee eens. Mijn moeder wist van haar zus dat je van dat virus niet zomaar afkomt! Op mijn 8e verjaardag begon het feest en mocht ik beginnen met paardrijden op… Manege Spaarnwoude.

Ik heb nog even een andere opleiding geprobeerd, maar na 3 maanden werd ik gillend gek op die opleiding. Ik moest en zou mijn hart volgen en zo heb ik mijn studie voor de paarden afgerond.

Ik hoop nog veel meer te mogen leren en ervaring op te doen op Manege Spaarnwoude. Ik vind het namelijk altijd een feestje om er te mogen werken.

Ron de Vries

Zolang als ik mij kan herinneren heb ik een fascinatie gehad voor paarden.

Overal in en om Amsterdam wist ik waar paarden te vinden waren, van politie tot aardappelboer tot de buitenritjes die de Hollandsche Manege maakte in het Vondelpark. Op zondagse uitjes in het bos liep ik dan ook nooit op het wandelpad, maar steevast op het ruiterpad in de hoop dat er één of meer paarden voorbij zouden komen.

Voor paardrijlessen was toen geen geld, maar uiteindelijk ben ik op 18-jarige leeftijd na een open dag in de Hollandsche Manege daar begonnen met rijden.

Na wat omzwervingen bij andere maneges werd ik als het ware richting het lesgeven ‘geduwd’ en heb ik het ORUN diploma behaald. Ik geef bij Manege Spaarnwoude dressuur- en carrousellessen. Zo sluit alles weer mooi aan op mijn allervroegste fascinatie voor paarden.

Astrid Pirovano

Na enkele jaren vroeg Ton Monhemius of ik mee wilde als groom bij het vierspan. Als groom was ik verantwoordelijk voor de verzorging van de paarden en het materiaal. Ton reed met zijn vierspan op het hoogste niveau. We gingen om het weekend op meerdaagse wedstrijd door het hele land en het buitenland, zoals Engeland, Hongarije, Duitsland en Frankrijk.

Ik kijk met veel plezier terug op de tijd dat ik als groom mee ben geweest met het vierspan. In 2004 kwam er een vacature vrij bij Manege Spaarnwoude. Ton vroeg of ik bij zijn bedrijf wilde komen werken voor de administratie. Dit werk en natuurlijk het paardrijden doe ik al jaren met veel plezier.