Paarden en pony’s

Paardenwelzijn

Manege Spaarnwoude hecht erg aan het welzijn van de paarden en pony’s. Er wordt geen verschil gemaakt tussen manegepaarden en de paarden van pensionklanten; alle paarden hebben recht op goede verzorging en goede gezondheid.

Veel beweging, ook buiten!

Alle paarden en pony’s komen dagelijks in beweging; dit kan zijn tijdens het rijden, in de paddock en ’s zomers in de wei. De stallen zijn zó ingericht, dat veel paarden contact met elkaar kunnen maken en/of een luik hebben om naar buiten te kijken en het ‘hoofd koel te houden’. Buiten gebeurt van alles!

De boxen zijn ruim, zodat ook de grootste paarden veilig kunnen liggen zonder vast te komen liggen.

Op zondag zijn de meeste manegepaarden en -pony’s vrij en staan ze een groot deel van de dag buiten.

Onder de pensionklanten zien we dat er veel onderlinge hulp is ten gunste van de paarden. Zo is er altijd wel iemand die een paard of pony een extra keertje buiten zet.

Controle door hoefsmid en dierenarts

De hoefsmid is er wekelijks en vaak zelfs twee keer per week. Daardoor komen alle paarden gemiddeld iedere 8 weken aan de beurt voor bekapping en/of nieuwe ijzers.

Natuurlijk houdt de dierenarts de gezondheid in de gaten en staan we altijd open voor dingen die onze klanten opvallen, zoals bijvoorbeeld een schaafwondje op de huid. We kijken meteen en nemen passende maatregelen.

Paardenhobby is meer dan rijden…

Aan onze manegeklanten vragen we altijd de paarden zowel voor als na het rijden te verzorgen. Bij ons is paardrijden méér dan alleen rijden. Voor het rijden worden de paarden en pony’s uitvoerig gepoetst en na het rijden worden de hoeven nog een keertje uitgekrabd. Als het warm is in de zomer, doen we rustig aan en rijden we het liefst in de schaduw van de bomen in het park. Daarna worden de paarden heerlijk afgespoeld, zodat de pezen kunnen koelen en de benen in goede gezondheid blijven.